Ike Turner Overleden

Spread the love

Ike Turner Overleden:- Ike Turner, wiens echte naam Izear Luster Turner Junior was, stierf op 7 november in San Diego, Californië, op 76-jarige leeftijd. Hij stond algemeen bekend als Ike Turner. Op 5 november 1931 werd hij ter wereld gebracht. Op woensdagavond begon dit verhaal te circuleren tussen verschillende mediasites. In de jaren vijftig was hij een zeer invloedrijk persoon in de groei van het rock & roll-genre. In de jaren zestig en zeventig waren hij en zangeres Tina Turner, die toen zijn vrouw was, succesvol als koppel. Deze meneer ging naar de Night of the Proms die het jaar ervoor werd gehouden.

Ike Turner Overleden
Ike Turner Overleden

Izear Turner Jr., beter bekend onder zijn artiestennaam “Ike”, was een Amerikaanse muzikant, bandleider, componist, platenproducent en talentscout. “Ike” was ook een van zijn artiestennamen. Ike Turner wordt het meest erkend voor zijn werk als leider van de Ike & Tina Turner Revue in de jaren zestig en zeventig. Dit ondanks het feit dat hij in de jaren vijftig een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het rock-‘n-roll-genre.

Na het voltooien van de kleuterschool tot en met de vijfde klas op Booker T. Washington Elementary, vervolgde Turner zijn opleiding aan de Myrtle Hall Middle School. Toen hij in de achtste klas zat, besloot hij zijn opleiding niet voort te zetten en in plaats daarvan te gaan werken als liftoperator in het Alcazar Hotel in Clarksdale. Hij bracht de tijd door met het luisteren naar DJ John Friskillo die deuntjes draaide op Wrox, het radiostation dat vanuit het hotel uitzond. Door Wrox is het verleden onherroepelijk veranderd.

Een groot aantal bekende muzikanten, waaronder B.B. King, Howlin’ Wolf en Bobby “Blue” Bland, schrijven hem toe als een belangrijke factor in hun vroege prestaties. Toen Turner in 1954 met zijn gezin naar East St. Louis verhuisde, nam hij een band mee die later beroemd zou worden als de ritmekoningen in het Midwesten. In 1960 startte hij de Soul/Rock Crossover Act, de Ike & Tina Turner Revue, en ze bleven de rest van het decennium succesvol.

In 1952 werd Wright de eerste Afro-Amerikaan die de functie van discjockey bekleedde in de staat Mississippi. Op een gegeven moment werd Frischilo zich ervan bewust dat Turner observeerde en nam de beslissing om hem aan het werk te zetten. Daarna instrueerde hij Turner in de juiste bediening van het bedieningspaneel. Op een gegeven moment gaf Frisillo het op en liet hem aan zijn lot over om muziek te spelen terwijl hij wat koffie ging kopen. Daarom besloot het radiostation Turner in te huren als discjockey tijdens de late middag- en avonddiensten. Als presentator van ‘Jive Till Five’ stond hij bekend om het mixen van traditionele rockabilly met nummers van meer experimentele muzikanten als Louis Jordan en Roy Milton.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1991 gebruikte hij geen drugs meer tot een terugval in 2004, wat uiteindelijk resulteerde in zijn dood door een overdosis het jaar daarop. In de loop van het voorgaande decennium was Turner in staat om zijn carrière als zanger nieuw leven in te blazen door terug te keren naar zijn bluesoorsprong. Zijn albums Here and Now en Risin’ with the Blues hebben beide veel lof gekregen van zowel muziekrecensenten als fans. Turner werd niet alleen geprezen door de critici, maar ook door zijn tijdgenoten, zoals Little Richard en Johnny Otis, die hem de ‘grote uitvinder’ van de rock-‘n-roll noemden. Deze erkenning hielp Turner naar de voorhoede van de muziekindustrie.

Toen Rolling Stone-redacteur David Fricke de 100 beste gitaristen rangschikte, verwees hij naar Turner als “een van de eerste gitaristen die de intensiteit van de blues correct heeft omgezet in meer mainstream muziek.” Turner was “een van de eerste gitaristen die de blues op de juiste manier naar meer mainstream muziek transponeerde.” De twee Grammy’s die Turner won voor de live competitie en de drie Grammy’s die hij won voor de Hall of Fame waren als volgt verdeeld: In 1991 had hij zijn eerste ontmoeting met Tina.

Ike Turner Overleden
Ike Turner Overleden

Hij trad regelmatig op met regionale bluessterren zoals Elmore James, Muddy Waters en Little Walter in de juke-gewrichten waar hij een vaste klant was. Een typisch optreden zou tot twaalf uur duren, beginnend bij het vallen van de avond en eindigend bij het aanbreken van de dag. Turner beschreef de situatie als “nul pauzes in de activiteit”. In het geval dat de drummer naar het toilet moest, zou het mijn verantwoordelijkheid zijn om de beat aan te houden totdat hij terugkwam. Er waren geen pauzes van welk type dan ook tijdens de actie. De rollen zijn op dit moment in zekere zin omgedraaid.

Hij stierf in een tent die was opgezet in de achtertuin van het huis van de familie nadat hij gewond was geraakt bij een auto-ongeluk. Volgens Turner maakte zijn moeder melding van een artiest met de naam Philip Reese, die ook een alcoholist en gewelddadig persoon was. Nadat hij Reese een kwaliteitsstokje had gegeven, sloeg Turner Reese bewusteloos met een stuk hout, waarna hij een paar dagen naar Memphis reisde voordat hij zelfmoord pleegde. Ondanks het feit dat Turner en zijn stiefvader niet zo goed met elkaar overweg konden, zorgde zijn stiefvader voor hem nadat zijn moeder in 1959 overleed.dom dit te doen tot Turner stierf in 1961.

Op 5 november 1931 werd Turner, die later Baptistenpredikant zou worden, geboren in Clarksdale, Mississippi. Zijn familie had een geschiedenis die de Creoolse cultuur omvatte. Het echtpaar kreeg twee kinderen en Turner was de jongste van de twee; zijn oudere zus, Lee Ethel Knight, was “ongeveer 10 jaar” ouder dan hij. Toen hij in de jaren zestig zijn eerste paspoort aanvroeg, ontdekte hij dat zijn geboortenaam eigenlijk Ike Wister Turner was. Deze ontdekking deed hij destijds.

Toen bluesmuzikant Robert Nighthawk net zijn carrière begon bij de Kings of Rhythm, fungeerden Turner en Lane als zijn feitelijke roadies, zodat hij zich op zijn muziek kon concentreren. Tijdens hun hele radio-optredens speelde het duo zowel drums als keyboard. Turner werd beter in het spelen van muziek door te openen voor Nighthawk in en rond het gebied rond Clarksdale.

De Turner Revue bevatte een optreden van Tina Turner, die toen al getrouwd was met Ike. Turner, geboren en getogen in Clarksdale, Mississippi, pakte op jonge leeftijd de piano en de gitaar op en ontwikkelde zich al snel tot een volleerd muzikant. Men is het er algemeen over eens dat het nummer “Rocket 88”, dat hij opnam met Jackie Brenston en zijn Delta Cats, het eerste rock-‘n-rollnummer is dat ooit is uitgevoerd. Turner werkte in de jaren vijftig voor Sun Records en Modern Records als talentscout voor Sun Records en als platenproducent voor Modern Records.

Volgens Turner werd hij op zesjarige leeftijd seksueel misbruikt door een vrouw van middelbare leeftijd die hij alleen kende onder de naam Miss Boozie. Ze haalde hem elke ochtend op van school en bracht hem elke ochtend mee naar huis, zodat hij haar kon helpen met de kippen. In feite was dit een tijdlang iets dat elke dag gebeurde.

Ike Turner Overleden
Ike Turner Overleden

Voordat Turner twaalf jaar oud werd, heeft een vrouw genaamd Miss Reeny, die in de middelbare leeftijd was, hem seksueel misbruikt. Terwijl hij over deze gebeurtenissen nadacht, zei hij iets in de trant van: “Dit verklaart zeker waarom seksuele activiteit altijd een centraal ingrediënt is geweest van mijn romantische partnerschappen.” Zolang ik me kan herinneren, is mijn seksualiteit een bron van kracht voor mij geweest.

Turner is opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Hij is ook opgenomen in de Rhythm & Blues Hall of Fame, de Blues Hall of Fame, de Mississippi Musicians Hall of Fame en de Clarksdale Walk of Fame. Beatrice Cushenberry en Izear Luster, respectievelijk de meester-kleermaker en leerling-kleermaker, Rocket 88, uitgebracht in 1950, wordt algemeen erkend als de eerste opname met rock-‘n-rollmuziek. De band van Turner, The Kings of Rhythm, krijgt de eer voor de oprichting ervan.

In de jaren tachtig en negentig waren de beschuldigingen van huiselijk geweld, cocaïneverslaving en juridische problemen door Tina Turner de belangrijkste factoren die bijdroegen aan de ernstig beschadigde reputatie en carrière van Ike Turner (beschreven in haar boek I, Tina en de verfilming van 1993, What It Has ermee te doen). Nadat hij schuldig was bevonden aan drugsaanklachten, werd Turner veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Turner was al minstens 15 jaar verslaafd aan cocaïne.

Nadat hij Pinetop Perkins piano had zien spelen in de woning van Ernest Lane, nam Turner de beslissing om de piano zelf te proberen. Ondanks Turner’s haat voor klassieke muziek, stond zijn moeder erop dat hij pianolessen zou nemen, dus moest hij haar overtuigen om ervoor te betalen. In plaats daarvan ging hij naar een poolclub, waar de vaste instructeur, Perkins, hem enkele routines leerde voor de boogie-woogiedans.

Turner verhuisde in de jaren veertig naar Clarksdale, Mississippi en vestigde zich uiteindelijk in het Riverside Hotel. Ooit was de Riverside een frequente stop voor nationale touring-acts zoals Sonny Boy Williamson II en Duke Ellington om daar op te treden. Turner kende een paar van deze muzikanten en toen hij 13 jaar oud was, speelde hij piano als begeleiding voor Sonny Boy Williamson II.

Hij had zijn beide ouders verloren voordat hij werd geboren, dus hij had geen idee waar hij zijn naam vandaan had. Turner beweert getuige te zijn geweest van een groep blanke mensen die zijn vader sloegen en hem vervolgens voor dood achterlieten nadat ze klaar waren met hem. Nadat hij erachter kwam dat zijn vader een affaire had met een andere vrouw, realiseerde hij zich dat de acties van zijn vader waren ingegeven door wraak. Turner was slechts vijf jaar oud toen zijn vader stierf; in die tijd was Turner een peuter.